wat kost het maken van een website?

Voor iedere ondernemer is een professionele website ontzettend belangrijk. De website is het visitekaartje van je bedrijf en is het eerste wat een bezoeker ziet. De eerste indruk moet dan ook goed zijn. Het is daarom belangrijk om je website te laten bouwen door een professionele en ervaren webdesigner. Zo weet je zeker dat jouw bedrijf goed online vindbaar is en zichtbaar op mobiel, tablet en desktop. Maar wat kost het maken van een website? In dit artikel zetten we de kosten voor je op een rij.

Basiskosten van een website

Voor de daadwerkelijk bouw van je website moeten kosten worden gemaakt, dit noemen we basiskosten. De basiskosten kunnen enorm verschillen, afhankelijk van je wensen en eisen voor je site. Een basis website kan al worden gebouwd vanaf €400,- en kan op lopen tot €10.000 en meer. Logischerwijs is een simpele website met slechts enkele pagina’s en weinig functionaliteiten vele malen goedkoper van een uitgebreide webshop met veel pagina’s, producten en afbeeldingen. Simpele websites kunnen worden gebouwd in WordPress. Meer weten over de mogelijkheden van websites in WordPress? Lees dan dit artikel.

WordPress websites kunnen worden gebouwd vanaf templates die de kosten voor je website sterk omlaag drukken. Kortom, het is lastig om vooraf te bepalen wat je website gaat kosten. Wij adviseren om je goed voor te bereiden en je te laten informeren door onze partners.

Kosten beheer & onderhoud website

Naast de basiskosten voor je website moet je website periodiek worden onderhouden. Onder het onderhoud van je website valt bijvoorbeeld het tijdig uitvoeren van updates, dit voorkomt veiligheidslekken en vertraging van de website. Daarnaast kan je bij de meeste webdesigners onderhoudscontracten afsluiten. Voor een vast bedrag per maand voeren zij dan verschillende technische aspecten voor je uit, zoals het aanpassen van je website, het maken van een back-up en andere technische vragen. Wij adviseren je om duidelijk navraag te doen wat betreft de onderhoudskosten en mogelijk onderhoudscontract.

Maandelijkse website bouwen kosten

Aan het een website zijn tevens maandelijkse kosten verbonden, zoals de reservering van je domein en hostingprovider. Een Nederlandse .nl domein kan al worden gereserveerd vanaf €4,- per jaar. Domeinen kunnen gereserveerd worden bij verschillende aanbieders erkende aanbieders, zoals Strato, SiteGround en Bluehost. De hosting van een eenvoudige website kan tevens al vanaf een paar euro per jaar. Echter kunnen de kosten voor hosting snel oplopen. De hosting van een grote webshop heeft bijvoorbeeld veel meer serverruimte nodig om goed en snel te kunnen draaien. De abonnementkosten kunnen dan al snel oplopen naar €80,- tot €150,- per maand. Desalniettemin is een goede hostingprovider noodzakelijk voor een goed vindbare en snelle website. Wij adviseren je dan ook om je goed te laten informeren over de mogelijkheden aan de hand van jouw website wensen.

Content makers (teksten & foto’s)

Een ondergeschoven onderdeel is goede content. Niet iedereen is in staat om goede pakkende teksten te schrijven. Daarnaast is goede content van groot belang bij je online vindbaarheid en zichtbaarheid. Houdt daarom rekening in je budget voor het laten maken van teksten en foto’s. Echter is dit niet noodzakelijk. Online zijn tevens verschillende stock websites waar je gratis en anders tegen kleine vergoeding prachtige professionele websites kan downloaden. Ons advies is dan ook om vooraf goed na te denken over je wensen en dit mee te geven aan de webdesigner. Zij kunnen dit meenemen in de vrijblijvende offerte.

Totale kosten van een website

Kortom, de totale kosten van een website zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. We zetten ze nog eens voor je op een rijtje:

  • bouwen van de website;
  • hosting en domein;
  • technical support
  • onderhoud en beheer;
  • content voor je website;
  • eventueel tekstschrijver of fotograaf.

Een hoop om rekening mee te houden. Gelukkig bieden de meeste webdesigner alles aan, wat betekent dat je met slechts één partij alle zaken kan regelen door een all-in pakket af te nemen. Natuurlijk is dit geen verplichting, maar maakt het soms wel makkelijker. Tot slot, wij adviseren je dan ook om goed te vragen naar alle mogelijkheden bij het opvragen van een offerte. Op deze manier heb je een volledig overzicht en kan je een weloverwogen keuze maken. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend website offertes op bij websitewise.nl. Vergelijk gratis website offertes!